Mäkihyppy harrastuksena

Mäkihyppy vaikuttaa penkkiurheilijan silmissä hurjalta lajilta. Kukapa haluaisi vapaaehtoisesti syöksyä jyrkkää mäkeä suksilla alas ja lopulta kohdata hyppyrin nokan, josta ainoa suunta on eteenpäin kohti syvää lumipeitteistä monttua? Laji onkin hurjapäiden valinta, jossa menestyminen edellyttää huikeasti taitoja, hiottua tekniikkaa, itsekuria ja rohkeutta.

Miksi mäkihyppy on mainio harrastus?

Mäkihyppy on niin paljon muutakin kuin vain mäenlaskua, hyppyä ja laskeutumista. Tuskin kukaan kiistää väitettä siitä, että perinteisten talviurheilulajien joukossa mäkihypyllä on kenties kaikkein hurjapäisimmän ja riskialtteimman lajin maine. Lastenleikkiä mäkihyppy ei tosiaan ole, sillä mikäli pienikin asia menee vikaan esimerkiksi hyppäämisen hetkellä, ilmassa liitäessä tai montun pohjalle laskeutuessa, saattaa se johtaa hyvinkin vakavaan onnettomuuteen, jollaisia on jouduttu todistamaan mäkihyppykisoissa aina silloin tällöin. Vaikka kyseessä onkin riskialtis urheilulaji, ei sitä kannata sen takia pelätä. Tietyin varotoimenpitein mäkihyppy on upea laji, joka on parhaimmillaa opettavainen, palkitseva ja äärimmäisen nautinnollinen.

Mäkihyppy on jo harrastuksenakin erinomainen fyysisen kunnon kannalta. Mäkihyppyä harrastamalla tulee kehittäneeksi omaa tasapainoaan, sillä jatkuva kehon tasapainottelu ilmassa suksien päällä koulii kenestä tahansa tasapainottamisen ammattilaisen. Lisäksi ponnistustilanteessa vaaditaan huikeasti lihasvoimia, joten lihasmassa kasvaa nopeasti mäkihyppytreeneissä. Kuten televisiota katsellessa on joku saattanut jo päätelläkin, on mäkihypyssä joustavuus todella tärkeää. Oikeanlainen hyppyasento edellyttää riittävää notkeutta, mutta yhtä lailla myös laskeutumisessa venymisellä on oma tärkeä tehtävänsä.

Mäkihyppy on täynnä huikeita elämyksiä

Mäkihyppy tarjoaa lisäksi monenlaisia upeita elämyksiä. Jokainen hyppy on omanlaisensa ja jännittää yhtä paljon, vaikka sen olisi suorittanut jo kymmeniä kertoja. Mäkihypyssä pääsee harrastamaan lajia upeissa paikoissa ja usein kauniiden talvimaisemien keskellä. Näkymät hyppytornista ovat hengästyttävän upeat ja yleisö tarjoaa mahtavasti kannustusta kaikille mäkihyppääjille. Lisäksi mäkihyppypiireissä pääsee tutustumaan monenlaisiin ihmisiin ja kansainvälisissä kilpailuissa tulee tutuiksi eri puolilta maailmaa olevien mäkihyppääjien kanssa.

Suomessa järjestetään lukemattomia pienempiä ja suurempia mäkihyppykilpailuja. Mikäli mäkihyppääjä osoittautuu riittävän taidokkaaksi, urkenevat ovet kansainvälisiin kilpailuihin. Koska Suomen mäkihypyssä ollaan jo pitkään kärvistelty keskinkertaisilla suorituksilla, kaipaavat suomalaiset mäkihyppyfanit vihdoin uutta nousevaa mäkihypyn suurta suomalaista tähteä.