Adam Malysz on yksi kaikkien aikojen parhaista mäkihyppääjistä

Jos muutama nimi pitäisi nostaa esille mäkihypyn legendaarisimmista hyppääjistä puhuttaessa, ei Adam Malysziä voi millään unohtaa listasta. Tässä on mäkihyppääjä, joka voitti vuosien 2000-2011 aikana lähestulkoon kaiken, mitä mäkihyppääjä suinkin voi voittaa. Adam Malysz sai urallaan koko Puolan innostumaan mäkihypystä ja toi Puolaa esille voimakkaasti myös kansainvälisesti. Mäkihyppääjän vaatimattomuus ja ystävällinen suhtautuminen niin mediaväkeen kuin yleisöönkin tekivät hänestä nopeasti todella suositun ja Malyszillä on vielä tänäkin päivänä valtava määrä faneja eri puolilla maailmaa.

Malyszin läpimurto tapahtui vuonna 2000

Vuonna 1977 syntynyt Adam Malysz aloitti aikuisten mäkihyppykilpailut vuonna 1995 Innsbruckin kilpailussa sijoittuen 20 parhaan hyppääjän joukkoon. Seuraavat pari mäkihyppykautta Malyszin taidot välähtelivät aika ajoin ja miehen nimi alkoi toistua mäkihyppyä seuraavien huulilla uusista lupauksista puhuttaessa. Varsinaisesti Malysz löi itsensä kuitenkin lopullisesti mäkihyppymaailman tähdistöön vuonna 2000, jolloin hän katkaisi saksalaishyppääjä Martin Schmittin pitkään jatkuneen voittoputken. Loppukaudella mies tekikin historiaa johtamalla suvereenisti hyppykilpailuissa. Malysz voitti peräkkäin viisi osakilpailua ja herätti yleisössä ja kanssakilpailijoissa kauhua kilpailusta toiseen.

Parhaat saavutukset mäkihyppyuralla

Adam Malyszia voidaan pitää kiistatta yhtenä kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä mäkihyppääjistä. Kukaan muu miesmäkihyppääjä Matti Nykästä lukuunottamatta ei ole onnistunut ottamaan nimiinsä peräti neljää maailmancupin mestaruutta Malyszin ohella ja nämä kaksi mäkihypyn legendaa jakavatkin ennätyksen keskenään. Lisäksi Malysziltä löytyy neljä henkilökohtaista mitalia talviolympialaisista sekä neljä henkilökohtaista maailmanmestaruutta, joka on kaikkien aikojen kovin suoritus. Maailmancupeista on kaikkiaan kertynyt 39 henkilökohtaista voittoa ja onpa mies kavunnut palkintopallille erilaisissa maailmancup-kisoissa jo huikeat 96 kertaa.

Mitä Malysz tekee nykyään?

Adam Malysz vetäytyi pois mäkihypystä jo vuosia sitten ja siirtyi toisen intohimonsa eli rallin pariin. Rallikuljettajan ura on ollut leppoisaa aikaa ja Dakarin rallikilpailuista on tullut kelposijoituksiakin, mutta veri näyttää vetävän mäkihypyn pariin, sillä nyt hieman alle nelikymppisenä Malysz on ilmoittanut palaavansa mäkihyppyyn. Hyppäämisen mies jättää nuoremmille, mutta edessä odottavat mielenkiintoiset koordinaattorin tehtävät Puolan hiihtoliiton alaisuudessa. Mies on sanonut aikovansa tehdä kaikkensa, jotta puolalainen mäkihyppy saisi uutta nostetta ja uusia hyppääjälupauksia esille.