Holmenkollen on mäkihyppyä seuraavien joukossa suosittu vierailukohde

Norjassa Osloon päin upeat näkymät tarjoava Holmenkollen on yksi maailman tunnetuimmista mäkihyppypaikoista. Vaikka Holmenkollenilla järjestetään monenlaisia muitakin tapahtumia kuten konsertteja, yhdistetään sen nimi kaikkein voimakkaimmin maaliskuussa järjestettävään hiihtotapahtumaan, jonka aikana käydään Holmenkollenin mäkikilpailu maailman parhaimpien mäkihyppääjien välillä. Vaikkei itse lähtisikään hyppytorniin kokeilemaan mäkihyppääjän taitojaan, tarjoaa Holmenkollen vierailijoille paljon kiinnostavaa tietoutta mäkihyppyä ja muita talviurheilulajeja koskien. Paikasta löytyy muun muassa maailman vanhimpana pidetty hiihtomuseo, jossa voi käydä tutustumassa Holmenkollenin historiaan mäkihyppytapahtumien järjestäjänä. Holmenkollen on yksi Norjan tunnetuimmista ja myös suosituimmista nähtävyyksistä, jossa piipahtaa vuosittain yli miljoona vierailijaa.

Holmenkollen on alunperin rakennettu jo vuonna 1892

Holmenkollenin hyppytorni on alkujaan rakennettu vuonna 1892 ja siitä lähtien siellä on melkein vuosittain järjestetty hiihtofestivaaleja. Mäkihypystä tuli yksi ohjelmanumero vasta 1930-luvulla, mutta sittemmin sen suosio kasvoi räjähdysmäisesti nostaen lajin yhdeksi Holmenkollenin tärkeimmistä ja seuratuimmista lajeista. Holmenkollen toimi vuoden 1952 talviolympialaisten näyttämönä mäkihypyssä ja se on kiistatta yksi norjalaisen hiihtoperinteen tärkeimmistä paikoista.

Holmenkollen on varsin eri näköinen paikka nykyisessä olomuodossaan verrattuna siihen, millainen se oli alkujaan. Paikkaa on korjattu ja remontoitu moneen otteeseen. Rakenteita on uusittu ja materiaaleja vaihdettu useaan kertaan, alastulorinne on laajennettu, tornia korotettu ja alueelle on asennettu viemäriverkosto. Holmenkollenin kyky uudistua ja vastata aina vaan paremmin mäkihyppymaailman muuttuviin tarpeisiin on ollut sille eduksi, sillä kisoja on järjestetty siellä onnistuneesti jo vuosikymmenten ajan.

Viime vuosien mittavat remontit

Kun päätös vuoden 2011 maailmanmestaruuskisojen järjestämisestä Holmenkollenissa tuli virallisesti julki, aloitettiin mäkihyppypaikalla mittavat uudistus- ja korjaustyöt. Alueelle rakennettiin täysin uusi hyppymäki, joka vihittiin käyttöön vuoden 2010 keväällä. Vuonna 2011 MM-kisoissa päästiinkin nauttimaan täysin uusituista ja hulppeista puitteista, eikä Holmenkollenin viehätysvoima ole kadonnut remontinkaan myötä yhtään minnekään. Uusi mäki on 134 metriä korkea ja sen K-piste sijaitsee 120 metrissä. Jyrkin kohta mäessä on hieman alle 36 astetta. Holmenkollen on tätä nykyä ainoa mäkihyppymäki maailmassa, johon on asennettu pysyvästi runsaasti kiitosta kerännyt tuulensuoja. Lisäksi Holmenkollen on ainoa teräksestä valmistettu hyppymäki maailmassa.