Mäkihyppääjän varusteet

Mäkihyppy on siinä mielessä perinteinen talviurheilulaji, että siinä tarvitaan varsin monenlaisia varusteita. Aivan kuten jääkiekossa, laskettelussa ja lumilautailussa, myös mäkihypyssä varustukseen kuuluu kypärän lisäksi paljon muutakin.

Mäkihyppääjänä varusteiden hankkimisen lisäksi on tärkeää varmistaa, että kaikki käytössä olevat välineet ovat Kansainvälisen Hiihtoliiton eli FIS:n hyväksymiä. Varusteiden tulee olla peukaloimattomia ja tuntua käytössä mukavalta siten, että niistä on apua suorituksessa. Seuraavaksi käydään läpi muutamia mäkihyppääjän tärkeimmistä varusteista.

Mäkihyppyyn soveltuvat sukset

Mäkihyppysukset ovat tavanomaista raskaampia ja ne on erityisesti suunniteltu juuri mäkihyppääjien tarpeisiin. Mäkihypyssä sukset ovat nykyään noin 252 senttimetrin pituiset ja niissä on siteet, jotka jättävät kantapään vapaaksi.

Mäkihyppääjän monot

Mäkihypyssä käytetään monoja, jotka on suunniteltu juuri mäkihyppyä varten. Mäkihypyssä monot toimivat hieman eri tavalla kuin esimerkiksi murtomaahiihdossa, sillä niiden on pakko antaa hyppääjälle joustovaraa etenkin ponnistuksen jälkeen tapahtuvan ilmalennon aikana. Mäkihyppymonot ovat äärimmäisen joustavat, mutta samalla myös jämäkän tukevat. Niiden takaosa tukee kantapäätä ja on korkea, kun taas etuosa on avonaisempi.

Siteet

Mäkihyppysuksissa siteet kiinnitetään hieman keskikohdan taakse. Siteiden tulee joustaa ja samalla olla todella pitävät, jotta ne tukisivat mäkihyppääjää ponnistusvaiheessa ja ilmassa lentämisen aikana ja estäisivät samalla suksien liiallisen väpättämisen ilmanvastusta vasten.

Mäkihyppääjän puku

Mäkihyppääjät tunnetaan virtaviivaisista, venyvältä näyttävistä ja toisinaan hyvinkin rohkean värisistä puvuistaan. Sääntönä on se, että mäkihyppääjän puvun täytyy olla valmistettu kauttaaltaan samasta materiaalista. Keskeisimpiä seikkoja mäkihyppypuvussa ovat tietenkin istuvuus ja mukavuus. Mäkihyppääjä ei voi hypätä epämukavassa tai jostain paikasta kiristävässä puvussa.

Hiihtokypärä

Kuten monessa muussakin talviurheilulajissa, myös mäkihypyssä kypärä on todella tärkeä varuste ja kenties tärkeämpi kuin missään muussa lajissa. Mäkihyppy on todella riskialtis laji, jossa päähän kohdistuneet loukkaantumiset saattavat olla todella hengenvaarallisia. Jokainen vastuullinen mäkihyppääjä pitää päässään kypärän aina mäkihyppytornista alas tullessaan.

Hiihtolasit

Mäkihyppääjät käyttävät toisinaan suojalaseja, joista on paljon iloa etenkin haastavammissa sääolosuhteissa. Hyppääjän on tärkeää nähdä hypätessään laskeutumisalue, jotta hän pystyisi tekemään arvion sopivasta laskeutumiskohdasta ja -asennosta. Kuten kaikki tietävät, saattaa mäkiviikolla olla joskus kovinkin haastava keli.