Eddie Edwards on kenties maailman sympaattisin mäkihyppääjä

Nimi Eddie Edwards saa monen mäkihyppyä seuranneen kasvoille hymyn nousemaan. Edwards on entinen mäkihyppääjä, joka teki suuren vaikutuksen ja sulatti kaikkien sydämet vuonna 1988 kilpaillessaan Calgaryn talviolympialaisissa.

Tie olympialaisiin ei auennut hevillä

Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1929 kun Iso-Britannialla oli mäkihypyn olympialaiskilpailuissa oma edustajansa ja sekin sattui puolivahingossa. Edwards oli nimittäin varsin taidokas pujottelija, mutta päästäkseen talviolympialaisiin hänelle ehdotettiin mäkihyppyä lajina. Niinpä Edwards sijoittui Calgaryn kilpailussa lopulta jumbosijalle kaikkien 73 mäkihyppääjän joukossa. Edwards sai pikkumäen kilpailusta 69.2 pistettä toiseksi viimeiseksi sijoittuneen espanjalaishyppääjän saadessa 140.4 pistettä. Mäkihyppykilpailun voitti Matti Nykänen suvereenisti 229.1 pisteellään, mutta Edwardsia tämä ei näyttänyt haittaavan, ja jostain syystä hänen nimensä on jäänyt monen muistiin paljon paremmin kuin kyseisten olympialaisten mitalien voittajat. Eddie Edwardsin sanottiin edustavan olympialaisten henkeä täydellisesti ja hänestä tuli yhden ainoan hypyn jälkeen kuuluisuus, jonka kaikki vähänkään urheilua seuraavat tiesivät.

Britannian mäkihypyn ennätys

Eddie Edwards saavutti urallaan Britannian mäkihypyn ennätyksen 73.5 metrin hypyllään.

Eddie Edwards ei välttämättä ollut missään vaiheessa lähelläkään voittajasuosikin asemaa, mutta mies ei antanut sen häiritä itseään, vaan suoritti mäkihyppynsä ylpeänä kerta toisensa jälkeen. Edwards oli parhaimpinakin aikoinaan selkeästi painavampi kuin muut kilpakumppaninsa ja hänen paksut silmälasinsa peittyivät höyryyn hypyn aikana. Miehen olemus ja mahdottomalta tuntuva tavoite herättivät tuohon aikaan monissa hilpeyttä, mutta samalla vankkumaton asenne ja positiivinen katsomus tekivät mäkihyppyä seuranneisiin suuren vaikutuksen.

Eddie the Eagle kertoo miehen tarinan mäkihypyn parissa

Edwardsin tarina ja ura mäkihyppääjänä on niin puhutteleva, että siitä tehtiin lopulta elokuva. Taron Egertonin ja Hugh Jackmanin tähdittämä Eddie the Eagle -leffa kertoo mäkihyppääjän tarinan varsin totuudenmukaisesti ja kuvailee sitä, kuinka vaikeaa hänen oli ylipäätään päästä edustamaan maataan olympialaisiin ilman asianmukaista harjoittelua tai minkäänlaisia sponsoreita.

Edwards harrastaa yhä silloin tällöin mäkihyppyä omaksi ilokseen. Hiljattain hän palasi myös Calgaryyn, jossa hän hyppäsi mäkihyppytornista näytösluonteisesti jälleen kerran, ihastuttaen paikalla olleet positiivisuudellaan ja osoittaen, ettei millään muulla ole väliä kuin sillä, että saa nauttia siitä, mitä tekee.