Kuka on Toni Nieminen?

Toni Nieminen on yksi suosituimmista ja menestyneimmistä mäkihyppääjistämme. Erityisen Tonista tekee se, että hän voitti Suurmäen kultaa olympialaisissa ollessaan vasta 16-vuotias! Koehyppääjänä hän aloitti jo 13-vuotiaana eli Toni on ollut mukana mäkihypyssä kovin nuoresta pitäen. Kerromme tällä sivulla muutamia mielenkiintoisia seikkoja Tonin uran varrelta.

V-tyyli toi Toni Niemiselle menestystä

Toni Nieminen alkoi käyttää hypätessään V-tyyliä vuonna 1991. Tyylinvaihdos toikin nuorelle hyppääjälle menestystä ja jo samana vuonna hän ansaitsi maailmancup-osakilpailuvoiton. Vuonna 1992 hän voitti kolme Suomenmestaruutta sekä kaksi kappaletta nuorten MM-tasoisia mestaruuksia. Vielä vuonna 1992 Nieminen oli uransa huipulla, mutta jo seuraavana vuonna hänen menestyksessään oli nähtävillä selkeä laskusuunta. Mielenkiintoinen seikka Niemisen hyppyuran alkutaipaleelta on se, että hän sai ajokortin jo ollessaan 17-vuotias. Tätä varten Niemiselle myönnettiin erikoislupa.

Toni Niemisen uran saavutuksia

Toni Nieminen syntyi Lahdessa vuonna 1975 ja hän edusti uransa aikana Lahden Hiihtoseuraa sekä Puijon Hiihtoseuraa. Hänen aktiiviuransa mäkihypyn saralla osui vuosiin 1991-2002 ja hän saavutti uransa aikana kaikkiaan yhdeksän maailmancupvoittoa. Palkintokorokkeelle hän nousi maailmancup-tasoisissa kisoissa yhteensä 12 kertaa. Kultaa Toni Nieminen voitti Albertvillen olympialaisissa vuonna 1992 suurmäestä. Samoista kisoista hän sai kultaa myös joukkuemäestä. Pronssia hän sai samoista kisoista joukkuemäestä. Nuorten MM-kilpailuista Toni Nieminen voitti kultaa Vuokatilla vuonna 1992 joukkuemäestä ja samana vuonna yksilökullan normaalimäestä.

Mitä Toni Nieminen on tehnyt hyppyuransa jälkeen?

Kun Toni Niemisen hyppyura päättyi, hän on kokeillut monia erilaisia tehtäviä. Hänet on nähty esimerkiksi raviradalla ohjastajana. Hän on toiminut myös mäkihyppyselostajana sekä -asiantuntijakommentaattorina televisiossa. Lisäksi hän on valmentanut junioriryhmää mäkihypyn saloihin.

Vuonna 2016 Toni Nieminen harkitsi uransa jatkoa ja sanoi tähtäävänsä SM-tason hyppääjäksi. Hän on ilmoittanut myöskin tähtäävänsä uudelleen kansainväliselle tasolle, mutta myöhemmin perunut nämä tavoitteet. Tällä hetkellä Toni Nieminen toimii yrityksessä, joka tarjoaa konsultaatiota henkiseen valmentautumiseen.

Jos Toni Niemisen elämäkerta kiinnostaa, kannattaa suunnata katsomaan hänen elämänsä pohjalta tehtyä musikaalia, jonka ovat luoneet Lahden kesäteatteri Laukes sekä Lahden kaupunginteatteri. On aika upeaa, että Toni Niemisen saavutuksia on kunnioitettu tällaisella kunnianosoituksella!