Hiihtele turvallisesti jäisellä ja kovalla lumella

Jokainen hiihtäjä aloittelijasta ammattilaiseen saattaa jossain vaiheessa kohdata liukasta tai tiivistä lunta, joten on hyödyllistä kuulla asiantuntijalta, kuinka näissä olosuhteissa navigoidaan turvallisesti.

Martin Heckelman, joka tunnetaan usein nimellä “Mr. Ski Tips’n kotipaikka on nyt Val d’Iseressä, Ranskassa, mutta hän varttui hiihtäen ja aloitti hiihtoopetuksen Yhdysvaltojen koillisosassa, joten voit luottaa hänen selittämään, kuinka turvallisesti hiihtää hankalan lumisen tai tiiviin lumen läpi ja yli. .

Milloin ja missä jäiset olosuhteet ilmaantuvat?

Melkein jokainen hiihtäjä kohtaa jäisiä olosuhteita jossain vaiheessa uransa aikana, ja tässä on joitain syitä siihen. Matalalla korkeudella sadellut lumi on yleensä erittäin kosteaa, ja kun lämpötila laskee pakkasen alapuolelle, se muuttuu nopeasti jääksi. Tämä koskee myös paljon keinolunta. Kun lämpötila laskee keväällä, korkeammalla oleva lumi, joka saa kiinni kuuman iltapäivän auringon, sulaa ja jäätyy yön yli. Toinen huomioitava näkökohta on, että irtonainen lumi puhalletaan pois tuulisen myrskyn jälkeen, mikä paljastaa erittäin kovat tai jääpinnat.

Oikein viritetyt sukset

Jos suksien reunat ovat tylsiä, ruosteisia tai lommoja, ne vaikeuttavat kääntymistä tai pysähtymistä jäällä tai kovassa lumessa, joten on hyvä idea pitää ne terävinä ja puhtaina. Sukset on helppo teroittaa, ja pienellä kokemuksella pystyt pitämään ne erinomaisessa kunnossa. Sinun tulee tarkastaa ne säännöllisesti purseiden tai naarmujen varalta, varsinkin jos olet hiihtänyt jäällä tai kovalla lumella.

Muuta suksiasentoa jäillä tai kovalla alustalla.

Terävät reunat edellyttävät kehon asennon muokkaamista, jotta voit säilyttää rajasi tehokkaasti ja estää suksiasi luisumasta altasi. Jäällä haluat vartalosi keskipisteen olevan suksien keskikohdan yläpuolella, jotta reunat pysyvät otteessa ja samalla vakauttavat liikettäsi.

Laske lantiosi ja taivuta vyötäröltä, nojaa ylävartaloasi alas laskulinjaa saavuttaaksesi tämän asennon. Samalla kun nojaat jalkojasi ja nilkkojasi mäkeen reunapitoa varten, tämä liike auttaa pitämään kehon painosi laskettelusuksen sisäreunalla.

Optimaalinen kehon asento suksien hallintaan jäällä määräytyy käyttämiesi suksien tyypin mukaan: twin-tip, fat, sidecut, suksien pituus ja painon jakautuminen. Kaikilla näillä tekijöillä sinun on harjoiteltava yllä olevan muokatun kehon asennon käyttöä matalassa kulmassa, tiiviissä tai jäisessä maastossa, kunnes saavutat positiivisen kontrollin makean pisteen.

Martinin erityiset neuvot

Halkaise sukset jäällä hieman enemmän, jos hiihdät niillä lähellä toisiaan parantaaksesi vakautta, mutta ei niin kaukana toisistaan, että on vaikeaa sijoittaa painoasi laskettelusuksen päälle.
Jos jäinen paikka on pieni ja alamäkeen näkyy pehmeää lunta, hiihtele jään yli säilyttäen tasapainon ja käänny sitten pehmeässä lumessa.
Kun pysähdyt jäälle, älä yritä pysähtyä kaivamalla reunasi jään sisään. Aloita sen sijaan pysähdys liukumalla sivulle hitaalle taukolle samalla, kun painat kevyesti suksien reunoja.
Hiihtäkää turvallisesti ja muistakaa, että emme kutsuneet sitä jääksi koillisessa; kutsuimme sitä “Loud Powderiksi”.

Mr. Ski Tips, Martin Heckelman, on kirjoittanut “The New Guide to Skiing”, “The Hamlyn Guide To Skiing” ja “Step-by-Step Skiing Skills”.

Hän on myös ohjaajana ja demonstraattorina Ski Tips -elokuva- ja DVD-sarjassa sekä äskettäin julkaistussa Ski Tips -älypuhelinsovellussarjassa. Hän sijaitsee Val d’Iseressä, Ranskassa, yhdessä maailman parhaista hiihtokeskuksista.